Търсите кредит с фиксиран лихвен процент

Лихвата по кредита е едно от най-важните за него. Тя определя крайния размер на сумата, която ще върнете. Лихвите биват фиксирани и плаващи. Винаги се интересувайте, какъв тип ще бъде лихвата, ако взимате кредит. Какво трябва да знаете за тези лихви.

kredit-sega-online 

 

Ако искате и лихвата по вашия кредит да бъде ниска, ще трябва да отговаряте на определени изисквания. Лихвеният процент няма да се запази за целия срок на договора, а само за определен такъв. Важно е и да попитате, как точно се формира лихвата, как точно се начислява. Сроковете по кредитите също могат да определят, каква да бъде лихвата. Различните типове кредити имат и различни лихви което е нормално.

Няма спор, че фиксираната лихва дава по-голяма сила на потребителя. При нея се запазва еднаквия размер на вноските, които трябва да изплащаме всеки месец. Потребителят е наясно с цялата сума,от началото до края и как точно се формира тя. Ако липсва то тя е фиксирана или остава непроменена, банката не може да я променя. Може да я променя единствено потребителя по негова преценка.

Фиксираната лихва изглежда по-сигурния вариант от плаващата, но дали тя е по-изгодния вариант?

Една фиксирана лихва може да създаде проблеми, когато има промяна на кредитния пазар. Тогава кредита не може да се промени и да стане по благоприятен. В такива случаи, като че ли плаващата лихва е по-изгодно. Защото тя може лесно да се нагоди към условията на финансовите пазари и съответно вашият кредит да поевтинее.

Плаващата лихва се формира по два основни фактора. Това са: пазарният индекс и надбавката върху него. Като стойност надбавката не се променя и тя остава постоянна за целия срок на договора.

Консултирайте се с вашия кредитен консултант, преди да вземете кредит с плаваща лихва. Може да застраховате кредита така, че при промяна да имате най-добрите условия. Освен това ще имате възможност при повишаване на процентите, вие да определяте горната граница.

kredit-sega-online