Търсите кредит с фиксиран лихвен процент

Лихвата по кредита е едно от най-важните за него. Тя определя крайния размер на сумата, която ще върнете. Лихвите биват фиксирани и плаващи. Винаги се интересувайте, какъв тип ще бъде лихвата, ако взимате кредит. Какво трябва да знаете за тези лихви.

Кредит до 500 лв.
Кредит до 1000 лв.
Кредит до 2000 лв.
Кредит до 3000 лв.
Кредит до 5000 лв.
Кредит до 8000 лв.

Ако искате и лихвата по вашия кредит да бъде ниска, ще трябва да отговаряте на определени изисквания. Лихвеният процент няма да се запази за целия срок на договора, а само за определен такъв. Важно е и да попитате, как точно се формира лихвата, как точно се начислява. Сроковете по кредитите също могат да определят, каква да бъде лихвата. Различните типове кредити имат и различни лихви което е нормално.

Няма спор, че фиксираната лихва дава по-голяма сила на потребителя. При нея се запазва еднаквия размер на вноските, които трябва да изплащаме всеки месец. Потребителят е наясно с цялата сума,от началото до края и как точно се формира тя. Ако липсва то тя е фиксирана или остава непроменена, банката не може да я променя. Може да я променя единствено потребителя по негова преценка.

Фиксираната лихва изглежда по-сигурния вариант от плаващата, но дали тя е по-изгодния вариант?

Една фиксирана лихва може да създаде проблеми, когато има промяна на кредитния пазар. Тогава кредита не може да се промени и да стане по благоприятен. В такива случаи, като че ли плаващата лихва е по-изгодно. Защото тя може лесно да се нагоди към условията на финансовите пазари и съответно вашият кредит да поевтинее.

Плаващата лихва се формира по два основни фактора. Това са: пазарният индекс и надбавката върху него. Като стойност надбавката не се променя и тя остава постоянна за целия срок на договора.

Консултирайте се с вашия кредитен консултант, преди да вземете кредит с плаваща лихва. Може да застраховате кредита така, че при промяна да имате най-добрите условия. Освен това ще имате възможност при повишаване на процентите, вие да определяте горната граница.

4.6/5 - (8 votes)

Намери подходящият кредит лесно и бързо!