Оцени

Кредит за кола/автомобил

Личният автомобил е нещо, което безспорно е в групата на нещата от първостепенна важност. Когато колата е необходимост, но човек няма възможност да си я купи, се поражда въпроса дали да не изтегли кредит и да се снабди с нея. Когато човек реши да тегли кредит, е хубаво да пресметне добре дали ще може да погасява всеки месец вноските без това да утежни месечния бюджет на семейството. Другото важно нещо е да прецени дали да купи нова кола или втора употреба. Когато човек се спре на автомобил, който му харесва, има следните възможности:

1) Започва да събира, докато спести сумата, за която може да поучи автомобила;

2) Започва да търси друг автомобил, който да не е повече от сумата, която има в момента;

3) Решава да изтегли кредит за кола.

Когато човек държи да купи точно тази кола, която си е харесал и се опасява, че докато събере сумата, тя може да бъде купена от някой друг, той може да се спре на третия вариант.

Инвестирането в нов автомобил обикновено се прави под влиянието на емоциите. За това и рекламите в медиите се опитват да влияят върху емоциите на потребителите. Ето и най-важните фактори, които е добре да се вземат предвид:

  1. Цена. Ако човек се спре на нов автомобил за 30 хил. лева и изтегли кредит за него. В най-добрият случай лихвата ще бъде около 3,5%, с първоначална вноска от 5 000 лева. Той може да продаде стария си автомобил за 1 000 лева. През следващите 60 месеца до пълното изплащане, ще плаща лихви по 100 лева месечно към главницата. Така в края на краищата ще плати двойно, поради удължения срок на заема.
  2. Обезценяване. Обезценяването е изключително съществен фактор, тъй като само след първите 12 месеца, колата ще е поевтиняла с 22%, след 5 години ще е поевтиняла наполовина, а при изплащането на заема, тя вече няма да може да се продаде и за 15 000 лева.
  3. Собственост. Друга особеност на този вид кредити е, че докато се погаси напълно задължението, автомобилът не е напълно собственост на човека. Ако той получи парични затруднения и не може да си плаща вноските банката ще му вземе автомобила и ще го продаде.
  4. Гаранционен срок. Обикновено човек си купува нов автомобил, за да няма проблеми с него и да не плаща допълнително за ремонти, части и др. Има обаче опасност, гаранционният период на новия автомобил да мине преди човек да е погасил кредита си по него, тъй като периода обикновено е не повече от 3 години, а погасителния период може да бъде 5 или повече години. Тогава за човека ще бъде изключително трудно да плаща вноските към банката и на майстори за ремонт.

КРЕДИТ ПО СУМА

Кредит до 500 лв.
Кредит до 1000 лв.
Кредит до 2000 лв.
Кредит до 3000 лв.
Кредит до 5000 лв.
Кредит до 8000 лв.