Търсите най-ниска лихва за ипотечен кредит

Едни от най-сериозните проблеми в отношенията си с банковия сектор, които хората в България изпитваха през последните 10 години, бяха именно лихвите. Не един или два пъти на различни места в страната, различни организации се опитваха да инициират протест срещу своеволия на банките, особено по неочаквани промени на различните лихви и конкретно за лихви по ипотечни кредити. Разбира се, това е сериозна тема, която не може да бъде еднозначна и трудно би било да хвърляме вината само на банките. Едно обаче е сигурно, с последните години отношенията се нормализират и сякаш поведението на банките е много по-прогнозируемо.

Що се отнася до лихвите по ипотечни кредити, следва да се каже, че има тенденция към понижаване. Това понижение идва с общото понижение на лихвите и със закона за промените за потребителските кредити – правила, които промениха състоянието на пазара. През миналите години, имаше ясно понижаване на лихвите по ипотечни кредити, като експертите тогава предрекоха, че нещата ще се нормализират и дори могат да тръгнат пак нагоре. Днес обаче, актуалните оферти на банките за ипотечни кредити са насочени към потребителите на фона на много по-голяма конкуренция. През миналата година, лихвите дори паднаха под 5%, а колкото до офертите, предварително човек може да се запознае с предлаганата лихва по ипотечния кредит; фиксирана или плаваща лихва, фиксирана лихва за определен период, информацията за лихвата е на преден план в самата оферта за жилищен кредит.

Повишената конкурентна среда сред банките позволява редица възможности пред потребителите. Със закон . отпадна порочната практика на реклама на ипотечни кредити с малки букви, които да изписват условията по самия кредит. Точно в тези малки букви се криеха капани за потребители, които засягаха директно въпроса с лихвите. Конкретни оферти за жилищен кредит на различни банки са свързани с отпадането на обезщетението за предсрочно погасяване. При изплащане на дванадесет месечни вноски след вземането на ипотечния кредит, банките няма да имат правото да начисляват такси, независимо от размера на кредита; възможностите за предоговаряне на параметрите на кредита също е на дневен ред съгласно промените в закона за потребителските кредити.

Интернет средата също е голяма възможност за потенциалните потребители, които имат възможност много преди да предприемат стъпка по вземане на кредит, да се запознаят с различни оферти на банките, да сравнят предлаганите продукти, да разгледат лихвите по ипотечни кредити и дори да говорят във форуми с други хора, които вече са имали позитивен или негативен опит в отношенията си с банките.


vivus.bg

Оцени

Намери подходящият кредит лесно и бързо!