Какво трябва да знаем за кредите с фиксирана лихва?

Много банки започнаха да предлагат фиксирани лихви. Важно е да се знае, че при ипотечните заеми фиксирана лихва може да бъде до 10 години.

Основният плюс на този вид лихва е очевиден. Клиентът е сигурен, че ще може да погасява заема си и да направи адекватен разбор на месечните си средства. Но пък не може да смъкне лихвата си при благоприятно стечение на обстоятелствата.

Дали фиксираната лихва е подходяща за вас е строго индивидуално. Ако сте решили да изплатите дълга си предсрочно, тогава е подходящ вариант. Въпреки, че фиксирана лихви при ипотечни кредити може да има само до 10 години.

kredit-s-fiksirana-lihvaФиксираната лихва не е новост.  Ако погледнете назад във времето, ще видите, че ипотечните заеми с фиксирана лихва са се отпускали дори и когато желания апартамент е бил във време на строеж.  Много клиенти обаче трябваше да изплащат по-големи вноски, заради покачването на Базовия лихвен процент. Днес такива имоти не се предлагат или търсенето им е нищожно.  Поради тази причина и кредита с фиксиран лихвен процент е излишен в такъв случай.

Фиксирани лихви при потребителски кредити можете да срещнете при много небанкови институции, като тези за бързите кредити.  При тях лихвите са толкова високи при връщане, че те спокойно могат да си позволят да ви предложат фиксирана лихва.  А и причината за такива кредити е дребна покупка, кредит до заплата или купуването на бяла техника.

Очевидно е, че кредитите с фиксирана лихва се избират заради сигурността. Но все пак за кратък срок, това може би не е най-подходящия вариант.  От друга страна, ако се приема такъв вариант, то тогава трябва той да бъде над променливия процент, тъй като това не е изгодно за банките в България.  Но все поради несигурността, този вариант би бил подходящ.

Оцени

Намери подходящият кредит лесно и бързо!