Ипотечният кредит и фиксираната лихва

Фиксираната лихва се използва както при потребителския така и при ипотечния кредит и си има както някои плюсове така и не малко минуси.

Естествено веднага си личи кой е основният плюс на ипотечен кредит с фиксирана лихва – неговата сигурност. За периода през, които вие всеки месец ще плащате на банката определена сума по ипотечният кредит разходът ви ще е прогнозируем и то доста лесно. С една дума ще може да си направите сметката без проблем и да прецените доколко може да се справите с изплащането на въпросните суми. Минусът съответно, е че този процент не се променя и не може да се понижи ако има благоприятно стечение на определени обстоятелства като понижаване на Базовия лихвен процент в банките или пък от libor прочее институции.

Кой вариант да изберете е въпросът. Трудно е да се каже защото почти няма ипотечни кредити с фиксирана лихва за целия период. Има изключения, когато става дума за кратък период от 10-15 години. Или ако планувате предсрочно да погасите кредита. В този случай една фиксирана лихва би била наистина добре дошла. Ако фиксираната лихва по ипотечният ви кредит е за определено време обикновено не си заслужава особено ако срока е кратък например. Три години фиксирана лихва и общ срок 30 години. Ако фиксираната лихва е за по-голям период след това обикновено другата лихва е доста по-висока. Тогава не е изгодно за вас да изберете този вариант.

ipotechen-kredit-fiksirana-lihvaВ някои случаи се предлага и фиксирана лихва за целият период при ипотечният кредит, които сте избрали. Обаче това се предлага предимно при кредитни институции не при банките. И в тези случаи обикновено лихвата, която те предлага е многократно по-висока. Естествено предлага ви се някаква сигурност, но трябва да платите за нея доста висока цена. С една дума излиза, че фиксираната лихва има плюсове и минуси, вие просто трябва да изчислите, кое надделява при вас.

Оцени

Намери подходящият кредит лесно и бързо!