Кредитна застраховка при ипотечен кредит

Ипотечният кредит застраховка е гаранция, която банките получават при определени обстоятелства. Обикновено банките сключват договори със застрахователни фирми и когато кредитополучателя получава кредит, на него му предоставят документи за подписване на застраховка.

Обикновена услугата за ипотечен кредит със застраховка има и своите положителни страни. Например, ако човек се разболее, фирмата му фалира или се случи най-лошото – почине, той няма да може да изплаща лихвата и съответно банките не биха имали възможност да си получат парите. Затова в интерес на банката е да сключи предварително застраховка към ипотечния кредит. Това е гаранция, че застрахователят ще изплати останалата част от кредита и банката няма да бъде ощетена.

Застраховките са различни видове – застраховка „Имот“, застраховка „Злополука“, застраховка „Живот“, дори застраховка „Безработица“. Обикновено вноските за застраховките са включени във вноските по плащане на заема. Когато сключвате застраховка, вие трябва да бъдете много внимателни, защото има вероятност да не сте обезпечени по всички болести. Има и друга подробност, за която трябва да внимавате. Понякога банките прекратяват договора със застрахователните фирми без да ви уведомят. Това е много неприятно за потребителите относно застраховките по ипотечния кредит, защото вие в същото време мислите, че плащате застраховката. В такива случаи желателно е да избягвате ситуациите, в които получавате предложения за безплатна полица.

Ипотечният кредит за застраховки има както плюсове, така и минуси. Застраховката е вид гаранция, както за банката, така и за вас. Решенията обаче, които взимате, не трябва да бъдат едностранни, тоест да дадете възможност на банката да решава вместо вас. Решението трябва да бъде и на двете страни, като вие се задължавате да плащате вноските редовно за да продължите да ползвате тази гаранция.

В момента, в който прекъснете да заплащате вноските си, вие губите временно застраховката. Така се лишавате от правата, които застраховката ви осигурява.

Редно е преди да подпишете договора за кредита и превързаната към него застраховка да се запознаете добре с вашите права.

Оцени

Намери подходящият кредит лесно и бързо!